annons
Hem » Artiklar » För lite sömn och för mycket röka

För lite sömn och för mycket röka

Feta och trötta chaufförer med en fimp i mungipan var vad som mötte en grupp forskare när de valt att gå djupare i lastbilschaufförernas vardag. Det visade sig nämligen att chaufförerna röker mer än snittet, är överviktiga och att många känner både trötthet och dåsighet i sitt dagliga arbete. Oroande siffror både för hälsa och trafiksäkerhet.

Bakom den vetenskapliga undersökningen ligger VINCI Autoroutes Foundation och Raymond-Poincaré Hospital i Garches. Undersökningen gick till så att man intervjuade 375 långtradarchaufförer på flera olika rastplatser längs de franska motorvägarna.
    Det visade sig att 50% av de tillfrågade var rökare, mot 31% av de franska männen i allmänhet. Det visade sig också att 40% var överviktiga.
    Detta om chaufförernas hälsa. Nu till trafiksäkerheten.
    Mer än en fjärdedel, 28%, berättade att de sov mindre än sex timmar innan de gav sig iväg på en längre körning. Närmare en tredjedel, 30%, ansåg att dåsighet skulle kunna leda till en olycka.
    Det mest uppseendeväckande var att tre fjärdedelar av de intervjuade chaufförerna berättade att de nyligen kommit ut på vägräfflorna som ett resultat av trötthet eller dåsighet. 5% av chaufförerna förklarade att de medvetet valde att köra ut på vägräfflorna för att hålla sig vakna.
    Bästa sättet att hålla sig vaken tyckte 35% av chaufförerna var att lyssna på radio, medan 12% istället valde att prata i telefon.
    

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*