annons
Hem » Notiser » Fordonsexplosioner oroar

Fordonsexplosioner oroar

 

Inom loppet av fyra månader har det varit sju incidenter med gasfordon i Sverige. Att ingen har dött eller skadats vid dessa tillfällen är bara tur, för det har varit ytterst nära. Detta enligt Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, som oroas över utvecklingen.

 

Vid brandbekämpning av en gasbil i Kramfors nyligen exploderade gastanken i bilen. Taket landade någon meter från en brandman som befann sig 30 meter från bilen när den exploderade. Poliserna på plats förstod inte att det var ett gasfordon när de närmade sig bilen innan Räddningstjänsten kom till platsen.

 

För tre månader inträffade en bussbrand i Göteborg. När gastuberna exploderade flög kåpan över gastuberna iväg tillsammans med två tuber och kåpan landade strax bredvid två brandmän. Gastuberna flög ännu längre. Två brandmän, som kastats till marken av stötvågen, fick ambulanstransport till sjukhus efter olyckan. Att ingen dog vid det här tillfället är bara en slump. Hade stötvågen inte släckt branden och gasen antänts hade många fått allvarliga brännskador eller omkommit i det eldklot som då hade bildats enligt ett pressmeddelande från SFVF.

 

I Katrineholm exploderade en gasdriven sopbil efter tankning. Bärgningspersonalen kunde ha råkat ut för en otäck olycka då de trodde att de andra skadade tankarna var tomma. Enligt pressmeddelandet avbröts bärgningen varefter tankarna, som inte kunde tömmas på annat sätt, fick tryckavlastas genom beskjutning.

 

– Om någon hade dött eller skadats vid någon dessa händelser hade det fått stor uppmärksamhet. Då hade myndigheterna fått krav på sig att börja arbeta fram hur brandmän, poliser, bärgare och verkstäder ska hantera gasfordon som brinner, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.

 

Enligt Bo Ericsson ansökte branschen om ett Vinnovaprojekt för att ta fram hur man ska hantera gasfordon och hur man ska agera vid olyckor.

 

– Men vi fick avslag på vår ansökan. Det är häpnadsväckande att förståelsen är så låg. Nu kommer vi åter igen ansöka om medel för att säkerställa allas säkerhet, säger Bo Ericsson.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*