annons
Hem » Notiser » Fordonsgas till Järfälla

Fordonsgas till Järfälla

Järfälla är en av fyra kommuner norr om Stockholm som Eon valt för att etablera tankstationer för fordonsgas i under första halvan av 2016.

Enligt ett pressmeddelande har Eon märkt en ökad efterfrågan av biogas i och omkring Stockholm. De vill öka produktionen och göra distributionen av det förnybara drivmedlet lättillgängligare. Därför satsar bolaget 75 miljoner kronor för att expandera fordonsgas norr om Stockholm och bygger fyra gasmackar i – förutom Järfälla – Uppsala, Norrtälje och Enköping.

Därav har Järfälla kommun och Eon kommit överens om en gemensam viljeinriktning för att främja omställningen mot fossilfria drivmedel. Viljeinriktningen omfattar även ett större kretsloppstänk. Eon kommer bygga en tankdepå i Upplands-Bro, i anslutning till RagnSells återvinningsanläggning i Högbytorp, där avfall återvinns och omvandlas till biogas för hållbara transporter.

– Järfälla har som kommun sedan länge höga miljö- och klimatmål och vill vara en ledande aktör inom hållbar utveckling. Dessutom har kommunen en miljöplan för att ställa om sin fordonsflotta till förnybara drivmedel och vill minska koldioxidutsläppen, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

– Kommuner och landsting runt om i Sverige är angelägna om att klara sina klimatmål. Allt fler ser fördelarna med att samla in och leverera lokalt avfall för biogasproduktion, och samtidigt ställa om sina fordonsflottor till gasbilar. Biogasen bidrar därmed inte bara till att minska klimatpåverkan utan också till att sluta kretsloppen, säger Tina Helin, vd på Eon Gas.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*