annons
Hem » Notiser » Fortsatt ok för skattebefriad biodrivmedel

Fortsatt ok för skattebefriad biodrivmedel

Förra veckan kom beskedet att EU-kommissionen beviljar Sverige ytterligare ett års skatteundantag för koncentrerade biodrivmedel som HVO 100, RME 100, ED 95 och E85. Det gör att en hotande prisökning vid årsskiftet undanröjs.

— Beskedet kom sent, och var efterlängtat. 2,5 månader innan vi kunder skulle sett prishöjningar på upp till sex kronor litern för på koncentrerade biodrivmedel, beslöt EU-kommissionen att bevilja den svenska ansökan om fortsatt skattefrihet, kommenterar Jakob Lagercrantz, vd på 2030-sekretariatet, i ett pressmeddelande.

EU kommissionens beslut gäller under 2021, sedan måste svenska regeringen antingen söka förlängning igen, eller finna en annan lösning. Biogasen har i år fått ett tioårigt undantag från skatt och slipper årliga dispensansökningar.

Koncentrerade biodrivmedel, till skillnad från de som blandas in i bensin och diesel, är skattebefriade i Sverige sedan flera år. Eftersom en sådan skattebefrielse bryter mot vissa av EU:s regler måste svenska regeringen notifiera om att man vill göra ett undantag från reglerna. Det är en sådan notifiering som EU nu godkänt.

— EU har valt att försämra villkoren för biodrivmedel som kommer från grödor eller oljeväxter. De bortser från den stora klimatvinsten med dessa biodrivmedel. Den svenska etanolen reducerar exempelvis klimatpåverkan med mer än 90 procent, men EU ser inte klimatnyttan, kommenterar Jakob Lagercrantz.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*