annons
Hem » Artiklar » Fossilfritt för Scanias körningar till Nederländerna

Fossilfritt för Scanias körningar till Nederländerna

Scania Transportlaboratorium närmar sig helt och hållet fossilfri transport i alla sina verksamheter mellan Scanias fabriker i Sverige och Nederländerna. Scania Transportlaboratorium grundades 2008 som en förlängning av företagets forsknings- och utvecklingsavdelning för att lära sig ännu mer om sina kunders utmaningar och hur lönsamheten kan förbättras. Det driver idag 14 lastbilar dagligen mellan de två länderna med en årlig körsträcka på cirka 5,5 miljoner km.

Ett växande intresse för HVO

I Nederländerna har Scania samarbetat med OrangeGas och Fieten Olie för att leverera HVO100, ren hydrotreated Vegetable Oil, för en koldioxidreduktion på upp till 90 procent. Den första tankstationen har öppnats på Fieten Olies station i Geesbrug, 50 km från Scanias monteringsanläggning och logistikcenter i Zwolle.

– Vi ser ett växande intresse för HVO bland transportföretag och hoppas att vi kan erbjuda HVO100 på ytterligare tio platser i Nederländerna vid årsskiftet, säger Peter Bosma, koncernchef OrangeGas.

Som en del av Scania följer Transport Lab till bolagets övergripande mål att driva övergången till ett hållbart transportsystem.

– Alla moderna Scania-motorer kan köras på HVO utan några problem, så det var för oss främst fråga om att hitta rätt partner för att kunna tanka HVO längs vår väg, säger Jan Björklund, VD, Scania Transportlaboratorium AB.

– Vi vill få erfarenhet från de olika alternativa alternativa alternativa bränslealternativen, fortsätter han. Att fungera på HVO100 är bara ett av flera hållbara alternativ. I höst kommer en lastbil med en etanolmotor också att användas på samma väg. Denna lastbil kan fylla bränsle på en annan Fieten Olie station i Geesbrug.

– Det handlar om att öva vad vi predikar. Vi vill få erfarenhet av de olika alternativa alternativen för alternativa bränslen i just-in-time leveransverksamhet och utnyttja denna erfarenhet för att stödja våra kunder och industrin , säger Björklund.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*