annons
Hem » Notiser » Friades från dieselstöld

Friades från dieselstöld

”Så går en dieselstöld till” var rubriken på en artikel som publicerades för ett par veckor sedan och som fick mycket stor uppmärksamhet på Trailer.se. Det handlar om en dieselstöld som inträffade på Sjöboda Norr i Markaryds Kommun natten mellan andra och tredje december.

Polis och åklagarens scenario var att det hade gått till precis som det beskrivs i artikeln, men Växjö Tingsrätt ansåg det inte styrkt att man kunde binda den tilltalade polska medborgaren till denna dieselstöld. Målsägare var ett polskt åkeri och chauffören uppskattade att det fanns omkring 400 liter i den tank som blev tömd.

Utredningen visade att den tilltalade hade telefonkontakt med en förare av en personbil som befann sig på Sjöboda Norr omkring en timme efter det att chauffören, som blev av med diesel, hade gått och lagt sig.

Denna kontakt skedde också minuten innan den tilltalade stoppades på E4 i höjd med Strömsnäsbruk. Polismannen som vittnade i Växjö Tingsrätt berättade att det luktade diesel i förarhytten på den medeltunga lastbilen, en Mercedes 814.

Vid husrannsakan av bilen påträffades bland annat en 1.000 liters tank, som var fylld till en tredjedel med diesel, pump och slangar. Och i höjd med tanken fanns små luckor i kapellet.

Den misstänkte berättade att dessa luckor var för att inspektera gods, men åklagaren ansåg att lastbilen var ombyggd för att användas som hjälpmedel vid stöld och ansåg därför att både lastbil och utrustning skulle förverkas.

Enligt Växjö Tingsrätts dom förverkas utrustningen medan den tilltalade fick behålla bilen som enligt en registreringshandling ägs av svärfar.

Han dömdes för förberedande av dieselstöld den aktuella natten och för försök till dieselstöld vid en rastplats på Hallandsåsen den 19 november.

Domen blev en månads fängelse och eftersom den tilltalade suttit häktad sedan i början av december kunde han lämna rättssalen som en fri man.

Åklagaren ansåg också att den tilltalade skulle utvisas. Tingsrätten delade uppfattningen, om att det finns risk för fortsatt brottslig verksamhet, men att det inte är en proportionerlig åtgärd att utvisa en EES-medborgare.

Det uppmärksammade fallet beskrivs också i nya Trailer som distribueras till prenumeranter idag och kommer till tidningsbutikerna i början av nästa vecka.

En kommentar

  1. Nä men, klart att han/dom är oskyldiga! Sverige fortsätter att vara ett paradis för alla tjuvar och lyckosökare! SÄTT ÅT SVENSSON. VI HÖJER FORDONSKATTEN MED 1000:- /år och importera Filippinare som kan köra lastbilarna osv…. / #jag#är#inte#galen.nu

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*