annons
Hem » Notiser » GDL samordnar transporter i Linköping

GDL samordnar transporter i Linköping

Det blir GDL som får uppdraget att samordna varutransporterna i Linköpings kommun. För att minimera utsläppen kommer samtliga fordon att drivas med biogas eller el. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Kommunens arbetsplatser tar emot en mängd varor varje vecka – allt från livsmedel till kontorsmaterial och städartiklar. Genom samordnade varutransporter minskar mängden tunga transporter, med minskad miljöpåverkan och ökad trafiksäkerhet som följd.

– Samordnad varudistribution innebär att varorna levereras till ett och samma ställe, en samlastningscentral. Varorna packas sedan om och levereras ut till kommunens olika verksamheter enligt noga uträknade turer för att minska mängden transporter. Genom att samordna leveranserna beräknas antalet transporter halveras, vilket leder till en bättre miljö och ökad trafiksäkerhet vid bland annat förskolor och skolor, säger projektledare Jörgen Svensson i pressmeddelandet.

Upphandlingen av transporttjänsten innebär att transportföretaget GDL står för samlastningscentralen dit alla leverantörer kör sina varor och för den planerade utkörningen till kommunens verksamheter. Avtalet med GDL innebär även krav på de fordon som används vid leveranserna. För att minimera utsläppen kommer samtliga fordon att drivas med biogas eller el.

– Samordningen kommer att innebära en stor vinst för miljön och trafiksäkerheten vid våra skolor och boenden. Mängden partiklar och andra skadliga luftföroreningar kommer att minska och den bidrar dessutom till att uppnå målet om ett koldioxidneutralt Linköping 2025, säger miljökommunalrådet Rebecka Hovenberg.

En samlastningscentral kan också förenkla för mindre lokala och regionala leverantörer att delta vid kommunala upphandlingar eftersom leverantörerna bara behöver leverera varor till ett ställe.

Den 1 november planerar GDL börja med samordnad varudistribution för livsmedel till förskolor, skolor och boenden. Därefter följer andra varugrupper.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*