annons
Hem » Artiklar » Han kör lastbilen med läsplattan

Han kör lastbilen med läsplattan

Tyska ZF är sedan länge kända för sina växellådor, axlar och andra drivlinekomponenter. Numera jobbar ZF mycket med framtidens fordonslösningar och detta med fokus på lastbilar under rubriken: ZF-Zukunftsstudie FERNFAHRER. Det handlar om hybridlösningar och det handlar om olika former av fjärrstyrning och automation.

ZF visade upp sina tankar om framtidens fordon i form av en lastbil med hybriddrift och avancerade fjärrstyrningsfunktioner. Tanken bakom konceptet är att öka effektiviteten, minska miljöpåverkan och öka säkerheten.
    ZF har tagit fram en lösning för en komplett hybriddrivlina baserad på automatlådan TraXon. Denna drivlinan i kombination med ZF:s Servotwin-styrning har kombinerats med fjärrstyrning som gör det möjligt att fjärrstyrs bilen med hjälp av en läsplatta eller en bärbar dator.
    Den 25 meter långa lastbilsprototypen kan köras helt utsläppsfritt med enbart elmotorn för drivningen, vilket ger helt nya möjligheter till lastning och lossning i stora inomhusterminaler.
    ZF bedömer att logistiksektorn kommer att bli mer industrialiserad i framtiden, som resultat av dagens ökade krav på säkerhet, effektivitet och miljövänlighet i kombination med att det börjar bli brist på chaufförer.
    ZF tittar även på olika lösningar för att få ner vikten. Exempelvis har man tagit fram en lösning med individuell framhjulsupphängning, CDC 1XL, som är runt 40 kilogram lättare än dagens stela axlar i kombination med luftfjädring eller skruvfjädrar.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*