annons
Hem » Artiklar » Hård konkurrens och sjukdom knäckte Christian Hallbergs åkeri
Genrebild. Fordonen på bilden har ingenting med artikelns innehåll att göra.

Hård konkurrens och sjukdom knäckte Christian Hallbergs åkeri

Åkeri AB Christian Hallberg i Jonstorp utanför Ängelholm har gått i konkurs. Åkeriet som genom tidigare dotterbolaget Jan-Åke Hallbergs Åkeri har anor från 1965 var en gång i tiden ett av Sveriges större åkerier med gränsöverskridande trafik. De senare åren fram till konkursen körde man i huvudsak inrikes för DHL. Verksamheten avvecklades inför konkursen och veckorna innan fanns bara en anställd kvar i åkeriet.

– Han fick nytt jobb direkt efter vi lade ner verksamheten, säger Christian Hallberg till Trailer.se.

Huvudanledningen till konkursen är bristande lönsamhet i en bransch med stenhård konkurrens. Christian menar att man kämpat vad man kunnat, men kämpat i motvind.

– Jag var inte intresserad av att bedriva en kriminell verksamhet för att få det att gå runt. Jag kroknade och orkade inte mer, säger han uppgivet.

Enligt Christina har kostnaderna bara ökat genom åren medan ersättningen från speditörerna gått åt andra hållet.

– Förr var vi svenska åkerier aktade namn bland speditörerna som de tog hand om. Så är det inte längre. Nu tittar man bara på pengar och inte kvalité. Försöker man få upp ersättningen så pekar de bara ut genom fönstret på alla makedonska och bulgariska lastbilar som står på gatorna och väntar.

Christian berättar om hur han en gång blev erbjuden makedonska chaufförer från en mäklare i Malmö.

– Först sa hon att de skulle kosta 800 euro i månaden. Hon skulle också se till att chaufförerna flög hem efter två månader. När jag testade henne och sa att det var lite dyrt sa hon 500 euro. Och då ska hon också ha sin provision. Det finns inte en chans att jag ska kunna konkurrera mot det, säger Christian.

– Det är inget annat än modernt slaveri, tillägger han.

Christian har dock inte enbart kämpat mot låga ersättningar och ojämlik konkurrens. 2012 drabbades han av cancer och låg på sjukhus under sju månader. Då drev han även sin fars åkeri – Jan-Åke Hallbergs åkeri – som ett dotterbolag till sin egen verksamhet. Sjukdomen gick ut över åkerierna och nedförsbacken började.

– Det var då det rasade och sedan återhämtade det sig inte igen, säger Christian.

Samma år gick Jan-Åke Hallbergs åkeri i konkurs efter 47 års verksamhet.

Och nu har Christians åkeri gått samma öde till mötes.

– Jag och min fru satte oss ner och skrev ner fördelarna och nackdelarna med att driva åkeriet vidare. Pappret med fördelarna förblev blankt, säger Christian.

Idag är Christian helt friskförklarad från sin cancer och nu väntar en anställning på ett anrikt åkeri i Helsingborg. Vilket vill han hålla hemligt.

– Nu känns det skönt att få gå vidare, men det är förstås också tråkigt efter att ha växt upp med åkeri och levt ett helt liv som egen företagare, avslutar Christian.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*