annons
Hem » Notiser » Hovrätten sänkte körtidsböter

Hovrätten sänkte körtidsböter

En förare hade missat att föra in rätt landskod i färdskrivaren vid 23 tillfällen. Tingsrätten utdömde maximal ordningsbot på 10.000 kronor, men Hovrätten sänkte böterna till 5.000 kronor.

Frågan om höga böter för upprepade bagatellbrott har återigen varit uppe till behandling i domstol. I det aktuella fallet har föraren missat att knappa in startlandet vid 23 tillfällen. Enligt polisens numera normala bötestaxa ger detta 1.000 kronor i böter för första förseelsen och därefter 50 procent i ”rabatt” för de efterföljande.
    I detta fall nådde föraren upp till den maximala ordningsboten på 10.000 kronor och detta blev också domen i Göteborgs Tingsrätt. Föraren som företräddes av Thomas Morell, chef för SÅ i Skaraborg, överklagade till Hovrätten.
    Föraren ansåg att det hela skulle betraktas som ett brott, men det ansåg inte hovrätten. De ansåg att det handlade om ett brott varje dag som han missade att föra in uppgiften.
    De ansåg emellertid att samtliga överträdelser skett under en kort tidsperiod och att det saknas anledning att tro att föraren skulle ha begått dessa om han varit medveten om skyldigheten att föra in landskoden.
    Mot bakgrund av detta ansåg de att tingsrättens bestämda bötesbelopp var för högt. Vid en rimlighetsbedömning ansåg de istället att böterna skulle minska till 5.000 kronor.
    

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*