annons
Hem » Artiklar » Hydrauldrivning ger Arocs allhjulsdrivning

Hydrauldrivning ger Arocs allhjulsdrivning

Ökad framkomlighet med bättre bränsleekonomi och bibehållen lastkapacitet är inte en helt enkel ekvation. Mercedes-Benz tar ett avgörande steg på vägen när nu Arocs lanseras med valbar allhjulsdrivning med hjälp av hydraulik. Konstruktionen är lättare än traditionell allhjulsdrivning och det betyder lägre bränsleförbrukning samt högre lastkapacitet, om man jämför med traditionella mekaniska system. Även Actros och Antos kommer att bli tillgängliga med den hydrauliska allhjulsdrivningen.

Arocs HAD Driving Experience 2015

Mercedes-Benz Arocs har hittills funnits med enbart drivning på de bakre axlarna, inkopplingsbar allhjulsdrivning eller kontinuerlig allhjulsdrivning. Nu breddas programmet med nya HAD (Hydraulic Auxiliary Drive), som är tänkt mer som en hjälp på lösa eller hala underlag i låga hastigheter.

Hydrauliken är levererad av Poclain och kontrollssystemet är konstruerat av Mercedes-Benz. Den hydrauliska drivningen kan anpassas till flera olika axelkonfigurationer och beskrivs som nästan underhållsfri med mycket låga servicekostnader. Först ut är 2×2, 6×2 och 6×4 med OM 470 och OM 471 motorerna med effekter från 240 kW till 375 kW.

Arocs HAD Driving Experience 2015

De viktigaste komponenterna i systemet är en högtryckspump (monterad på motorn med direkt drivning från densamma) och hydrauliska navmotorer (radiala multikolvs-motorer) med en effekt på 40 kW. Hjulsensorer känner av hur mycket kraft som behövs för att hydrauldrivningen ska ge samma drivning som bakaxeln.

Systemet fungerar i hastigheter upp till 25 km/t och är inkopplingsbart under färd eller när bilen står stilla. Det finns ingen mekanisk koppling till övriga drivlinan, vilket betyder att framaxeln får full drivkraft även under växlingarna. HAD levereras och fungerar tillsammans med automatlådan Mercedes PowerShift 3.

Arocs HAD Driving Experience 2015

En kommentar

  1. Stefán Stefánsson

    Somthing new in Mercedes, but MAN HydroDrive have been for many years og the roads 🙂

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*