annons
Hem » Artiklar » Ingen kilometerskatt under mandatperioden
anonym, motorväg

Ingen kilometerskatt under mandatperioden

Det blir troligen ingen kilometerskatt, även kallad vägslitageavgift, under nuvarande mandatperiod. Socialdemokraterna sade innan valet att en kilometerskatt borde kunna införas inom två år och skulle då kunna ge 4 miljarder per år som skulle användas till vägar och järnvägen. I en intervju med TV4 säger infrastrukturminister Anna Johansson nu att från det att utredningen startar till att systemet är i bruk troligen tar längre tid än så. Anledningen säger infrastrukturministern är att införandet av en kilometerskatt är mer komplicerat och besvärligt rent juridiskt än man först trodde.

– Vi vill ha en skatt som ger önskade intäkter till staten, vi vill också ha en skatt som är miljöstyrande och vi vill gärna ha en skatt som är utformad på ett sådant sätt att den ger bättre kontroll över den tunga lastbilstrafiken, vilket det finns ett stort behov av, säger Anna Johansson i intervjun.

Beskedet får tummen upp av Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson som är glad över att regeringen tagit till sig kritiken från branschen.

– Det här är ett stort projekt, konsekvenserna måste utredas och vara fullständigt klara innan man tar och beslutar om dem, säger Mikael Nilsson till TV4.

Regeringen siktar nu på att införa en kilometerskatt efter valet 2018 istället.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*