annons
Hem » Artiklar » Ingen öppning för större lastbilar i EU

Ingen öppning för större lastbilar i EU

EU-parlamentets transportkommitté har vid en omröstning idag fattat beslutet att inte tillåta de tyngre eller längre lastbilarna att passera nya gränser inom EU. Man fattade kort och gott beslutet att låta situationen som gäller idag fortsätta att gälla. Någon utökad användning av 60 tons eller 25,25 meters lastbilar inom EU blir det därmed inte.

Det betyder dock att de fortfarande kommer att vara tillåtna i Skandinavien och i olika tester i Nederländerna samt delar av Tyskland.

– De här mycket stora lastbilarna är ett hot mot trafiksäkerheten och för miljön, sa Jörg Leichtfried, österrikisk socialdemokrat med en suppleant-post i transportutskottet. För att inte tala om de höga kostnaderna som det innebär att anpassa infrastrukturen runt om i Europa.

– Hade kommissionen utrett det här på ett riktigt sätt innan förslaget lades hade de insett det omöjliga, konstaterade han.

Han sa också att han räknar med att framtidens lastbilar förväntas kunna köras på mer miljövänliga bränslen och att det då kan bli tal om större lastbilar. I det läget kan det bli en fördel att gå upp i storlek. Han räknar också med att framtidens lastbilar kommer att bli säkrare, inte minst för tredje part, samt att de blir bättre för föraren som ska kunna se om bilen är överlastad eller inte.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*