annons
Hem » Notiser » Johan Danielsson förhandlar om kombidirektivet

Johan Danielsson förhandlar om kombidirektivet

Johan Danielsson (S) blir EU-parlamentets huvudförhandlare då det gäller nya regler för kombinerade transporter. Detta berättar Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Kombidirektivet är en av fyra delar i det vägtransportpaket som igår – efter en omröstning i transportutskottet – blev klart för så kallade trilogsamtal där parlamentets position ska jämkas med den som ministerrådet antog i början av december.

– Kombidirektivet är ett av de viktigaste lagförslagen just nu, eftersom syftet är att främja en grön omställning i transportsektorn. Tyvärr används det idag för att dumpa löner och utnyttja yrkesförarna, säger Johan Danielsson.

– Jag är glad att jag får leda arbetet så att vi kan ro i hamn nya regler som är både miljömässigt och socialt hållbara, tillägger han.

EU-kommissionen presenterade  förslaget redan förra mandatperioden. Och igår gav parlamentets transportutskott, där Johan Danielsson är socialdemokraternas samordnare, klartecken till att gå vidare till slutförhandlingar med ministerrådet. Och från parlamentets sida kommer de att ledas av Johan Danielsson.

Reglerna för kombinerade transporter är nära kopplade till det så kallade mobilitetspaketet, eller vägpaketet. Framför allt lagförslaget om cabotage. Kombidirektivet ska nämligen även gälla tillfälliga inrikestransporter, i de fall transporten skett med järnväg eller sjöfart innan den fortsätter på väg.

– Vi kan inte ha tuffa cabotageregler för godstransporter på väg, för att sedan ha undantag för dessa regler om transporten delvis sker via järnväg eller sjöfart, säger Johan Danielsson.

Övriga delar i vägtransportpaketet omfattar cabotage, utstationering av förare och förarnas kör- och vilotider.

– Nu är det upp till oss att driva igenom de skärpta reglerna, få dem godkända och ta hela vägpaketet i mål, säger Johan Danielsson.

En större intervju med Johan Danielsson, som är socialdemokraternas nya representant i EU:s trafikutskott – finns i senaste numret av Trailer.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*