annons
Hem » Notiser » Kamera ska ersätta backspeglar

Kamera ska ersätta backspeglar

En traditionell backspegel är stor och begränsar sikten för chauffören men i framtiden kanske de kan vara ett minne blott. Stoneridge som bland annat tillverkar färdskrivare arbetar på att ta fram en kameralösning som ska kunna ersätta backspeglarna. Enligt en artikel i Elektroniktidningen kan de första lastbilarna med ett fullt integrerat kamerasystem rulla ut på vägarna om ett till två år.

Tidigare lagstiftning har förhindrat att digitala backspeglar utvecklats men sedan FN uppdaterade sitt direktiv 2016 har möjligheterna öppnats. På amerikanska Stoneridges svenska avdelning i Frösund arbetar ett 80 tal ingenjörer med att ta fram produkter för kommersiella fordon. Arbetet med digitala backspeglar har pågått i några år och i sommar ska den första generationen lanseras mot eftermarknaden. Man arbetar även med att utveckla fabriksmonterade system.

Kraven på ett digitalt spegelsystem är att det ska visa lika mycket som traditionella speglar och att bildkvalitén är likvärdig. Systemet måste också gå att lita på. Enligt artikeln i Elektroniktidningen ligger den största utmaningen i att få fram ett pålitligt system.

Fördelarna med digitala backspeglar är förutom att man slipper ha stora siktblockerande objekt utanför sidorutorna även att bränsleförbrukningen minskar och att problemet med vatten och smuts på speglarna försvinner. De går också att göras ”smarta” vilket innebär att de exempelvis kan anpassas automatiskt efter ekipagets manöver. Till exempel så att chauffören hela tiden ser bakänden på ekipaget vid backning.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*