annons
Hem » Notiser » Konkurrensverket överklagar friande 42-miljoners dom mot flyttföretag

Konkurrensverket överklagar friande 42-miljoners dom mot flyttföretag

Konkurrensverket anser att Stockholms tingsrätt gör fel när de väljer att fria de tre flyttföretagen Alfa Quality Moving, NFB Transport Systems och ICM Kungsholms från att betala böter/konkurrensskadeavgifter på 42 miljoner kronor.
Överdrivet långa konkurrensklausuler mellan konkurrerande företag har inget annat syfte än att hindra konkurrens. Detta håller Stockholms tingsrätt med om i en dom som rör de tre flyttföretagen Alfa Quality Moving, NFB Transport Systems och ICM Kungsholms. Konkurrensverket anser att tingsrätten gör fel när den ändå väljer att fria de tre företagen från att betala böter/konkurrensskadeavgift.
Konkurrensverket stämde 2014 tre företag i flyttbranschen för att de samarbetat på ett otillåtet sätt genom att skriva avtal som utesluter konkurrens under en femårsperiod.
– Under en tvåårsperiod är det rimligt att tillåta denna typ av klausuler, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en kommentar. De negativa effekterna för svenska marknader och konsumenter är dock påtagliga om man, såsom tingsrätten kommit fram till, skulle tillåta dem i ytterligare tre år. Det är därför angeläget att överklaga domen till Marknadsdomstolen för att skapa tydlighet om att det i fall som detta inte är tillåtet att betala andra företag för att avstå från att konkurrera i fem år.
Det var i samband med att ett flyttbolag förvärvade delar av två andra bolag som det skrevs avtal om att säljarna inte skulle konkurrera med köparen om utrikes bohagsflyttningar under fem år. Konkurrensverket gick till domstol och krävde att de tre företagen – Alfa Quality Moving, NFB Transport Systems och ICM Kungsholms – tillsammans skulle betala 42 miljoner kronor i böter/konkurrensskadeavgift.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*