annons
Hem » Notiser » Körde på chefens förarkort – men slipper straff

Körde på chefens förarkort – men slipper straff

I slutet av februari stoppade polisen i Västmanland en lastbil från Rumänien med en svenskregistrerad trailer i Evenlundsrondellen i Sala för en rutinkontroll. När polisen skrev ut en remsa från färdskrivaren visade det sig att chauffören inte körde på sitt eget förarkort. Och föraren berättade då att det var chefens kort som han använde. 

En kontroll av lasten visade också det på trailern fanns en stor dunk som vägde 1,1 ton och innehöll hela 520 kilo ammoniak. Detta utan att lastbil eller trailer hade någon form av skyltning för farligt gods.

En annan person på åkeriet fick hämta lastbilen. När chauffören som stoppades förhördes ett par dagar senare berättade han att han varit i Sverige och jobbat i åtta år och att han bor i en barack i Småland, men att han vill ha post skickad till Rumänien.

I PM:et noterar Fredrik Andersson, som höll i polisens inledande förundersökning, att uppgifterna var så graverande att chauffören misstänktes för vårdslöshet i trafik då han inte skyltat bilen för farligt gods och för att ha använt en annans förarkort för att kunna köra längre tid än lagligt.

I detta fall blev det dock inte aktuellt med någon påföljd.

Efter den inledande utredningen överlämnades ärendet till åklagarkammaren för trafikmål i Östersund. Och i slutet av juli beslöt sig vice chefsåklagare Eva Lena Rimér för att lägga ner förundersökningen.

I sitt beslut noterar åklagaren att den misstänkte lämnat landet och inte förväntas återvända hit. Och med hänsyn till straffvärdet ansågs det inte vara proportionerligt att begära internationell rättshjälp.

En kommentar

  1. Tänk om det varit en svensk. Då har han fått både fängelse och böter. Tala om rättsröta,eller kan det kanske vara mutor inblandade. Skulle inte bli förvånad.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*