annons
Hem » Artiklar » Körtidsrekord – över 21 timmar på ett dygn
Bild från en av polisregion nords kontroller. Foto: Polisens trafiksektion i Jämtland.

Körtidsrekord – över 21 timmar på ett dygn

11 förare förlorade sina körkort, 14 fordon hindrades från fortsatt färd och i ett fall överskreds maxlasten med 723 procent. Vart och ett av fallen är anmärkningsvärda men trots detta finns det ett ärende som sticker ut ännu mer från förra veckans nationella trafiksäkerhetsvecka i polisregion Norr. Det rör sig om en chaufför som kört på dubbla förarkort – och hade en längsta daglig körtid på 21 timmar och 23 minuter!

— När man ser att en annan chaufför poppat upp och kört några timmar mitt i natten anar man oråd, och när vi tittade närmare kunde vi räkna ihop timmarna, säger Jimmy Norberg, gruppchef på trafiksektionen i Jämtland, till Trailer.se.

Att chaufförer kommer upp i graverande höga körtider genom att köra på dubbla förarkort är ingen nyhet för Jimmy och hans kollegor. Under trafiksäkerhetsveckan avslöjades två chaufförer för detta och bara någon vecka innan hade man en annan chaufför som åkte fast av samma anledning.

En bidragande anledning till att chaufförer kör med dubbla förarkort, eller på annat sätt bryter mot kör- och vilotiderna, tror Jimmy är de stora avstånden i norra Sverige.

— Det är vanligare att vi ser den här typen av brott än exempelvis olaga cabotagetransporter, säger Jimmy.

Han konstaterar även att både svenska och utländska chaufförer/ekipage använder sig av ”taktiken”. I det aktuella fallet var det ett utländskt ekipage. Jimmy kan ännu inte ange vad den rekordlånga körtiden kommer att kosta chauffören och åkeriet då fallet ännu inte är avslutat.

I polisregion Nord kontrollerades totalt 102 lastbilar. Polisens trafikgrupper och gränspolis samverkade med Åklagarmyndigheten och Arbetsmiljöverket under trafiksäkerhetsveckan.

Resultatet blev följande:

42 av de kontrollerade fordonen anmärktes med brister och 2 belades med körförbud.

2 förare ertappades med att köra på någon annans förarkort och totalt rapporterades 11 förare för brott mot kör- och vilotidsreglerna. Längsta dagliga körtid var 21 timmar och 23 minuter.

7 förare av fordon över 12,5 ton och 16 förare av lättare fordon rapporterades för överlast. Högsta tillåtna maximilast överskreds med 723 procent.

14 fordon hindrades för fortsatt färd.

19 ADR-fordon kontrollerades varav 6 brott rapporterades.

18 förare rapporterades för hastighetsöverträdelser.

1 förare rapporterades för olovlig körning.

11 förare fick sina körkort omhändertagna för hastighetsöverträdelser, kör- och vilotidsbrott samt för överlast.

Detta ekipage hindrades från fortsatt färd på grund av brott mot kör- och vilotidsregler. Foto: Polisens trafiksektion i Jämtland.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*