annons
Hem » Artiklar » Kraftig ökning av fusk med dubbla förarkort
polis
Arkivbild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Ralph Andersson

Kraftig ökning av fusk med dubbla förarkort

Chaufförer som ertappats med att köra på någon annans förarkort har ökat kraftigt den senaste tiden och statistik visar att 2021 kan bli något av ett rekordår. Inte minst i polisregion Nord har trafikpolisen avslöjat allt flera chaufförer som kör med dubbla förarkort.

— Vi ser allt fler som kör på förarkort som är utfärdade på någon annan. Det finns ingen tveksamhet om det, säger Mattias Martinsson som är gruppchef för trafikpolisen i Luleå.

Exempelvis stoppades en trailerdragare den 25 mars på E4 vid Smedsbykorsningen norr om Luleå där polisen räknade ihop en körtid på 25 timmar och 28 minuter, med en längsta vila på 45 minuter. Den 21 mars ertappades en chaufför på E4 i Luleå med en sammanräknad körtid på 16 timmar och den 27 februari var det en chaufför som stoppades på E10 som kört 21 timmar med en dygnsvila på endast 2 timmar.

Hur mycket fusket har ökat kan Mattias Martinsson inte uttala sig om. Det är också svårt att få svar på om det ökande antalet chaufförer som åker fast beror på att fusket de facto har ökat eller om det beror på att polisen blivit bättre på att avslöja de som fuskar. Mattias analys lutar åt det sistnämnda.

— Våra arbetsmetoder har blivit bättre och personalen har blivit effektivare, säger han.

Daniel Pettersson, sektionschef för trafikenheten i region Nord, tror att ökningen till viss del kan bero på en förändring i hur chaufförerna och åkerierna fuskar.

— Känslan är att man manipulerar mindre tekniskt och istället kör på annans förarkort, säger han.

Siffror från Utvecklingscentrum Mitt där man sammanställer statistik över trafikpolisens nationella arbete gentemot yrkestrafiken bekräftar upplevelsen poliserna i fält har. Den sista mars hade man 32 fall där chaufförer kört på annans förarkort sedan årsskiftet. Det är nära hälften av vad man rapporterade in under hela 2020. Siffrorna för de senaste fem åren är följande:

2020 73

2019 78

2018 57

2017 72

2016 61

Fortsätter året som det börjat lär antalet fall där chaufförer kört på annans förarkort landa på över 120 för 2021.

Även Transportstyrelsens siffror från företagskontroller visar på en ökning av ertappade fall. Tillsynen av bland annat fusk med förarkort lades på myndigheten 2010. Totalt har man 364 överträdelser av körning på annans kort som vunnit laga kraft. Av dessa är det 297 som vunnit laga kraft sedan 1 januari 2018.

Också hos Transportstyrelsen har verktygen för att hitta fuskarna finslipats de senaste åren. Man tampas dessutom med långa ledtider i ärendena. Många fall har överklagats vilket innebär att merparten av ärendena ännu inte vunnit laga kraft.

Enligt polisen Mattias Martinsson finns fusket inom alla kategorier och typer av transporter.

— Vi träffar på problemet inom alla möjliga transporter. Det är både svenska och utländska chaufförer som fuskar och det förekommer både inom transittrafiken och de inhemska transporterna, säger han.

Att det är betydligt fler som fuskar än de som polisen stoppar är Daniel Pettersson tämligen övertygad om.

— Mörkertalet är enormt. Blir man inte stoppad är risken att bli upptäckt väldigt liten, säger han.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*