annons
Hem » Notiser » Kraftig ökning av lastbilsinbrott

Kraftig ökning av lastbilsinbrott

Till och med sista april i år har det anmälts totalt 92 inbrott i lastbilar i polisregion Öst. Detta är nära en fördubbling av anmälningar jämfört med samma period i fjol. Då anmäldes 48 lastbilsinbrott i regionen. Det innebär en ökning på 91,6 procent.

Enligt en sammanställning från polisen sker den här typen av stölder främst på större parkeringar i direkt anslutning till E4. Vanligtvis sker stölderna nattetid när chaufförerna ligger och sover. Elektronikprodukter som till exempel bildskärmar eller tv-apparater är ett attraktivt stöldgods men även annat så som barnbilstolar, cyklar eller vitvaror har stulits. Värdet på det stulna godset är enligt polisen högt.

I de flesta fall upptäcks stölderna på morgonen, när chaufförerna vaknat och klivit ur hytten. Det händer också att stölderna upptäcks först när chauffören kommer till sin destination och godset ska lastas av.

Det är svårt att skydda sig mot den här typen av brott men polisen ger några tips på vad som kan göras.

– Chaufförerna kan vara noga med var de parkerar för natten, välja upplysta parkeringsplatser och ställa upp lastbilarna så att man hjälper varandra att förhindra stölder och att man under natten hjälper varandra att hålla koll, säger Joakim Wallberg, operativ koordinater, brottssamordningen i Region Öst.

– Sedan finns det både rörelsedetektorer och larm i lastutrymmena som transportföretagen kan använda sig av. Det borde kanske vara intressant med tanke på att de är väldigt mycket gods till ett väldigt högt värde som stjäls, tillägger han.

Polisen i region Öst arbetar med att lösa den här typen av brott i samarbete med andra polisregioner och med Tullverket. Det utredningarna hittills har visat är att stölderna utförs av personer med hög organisationsgrad då det måste finnas avsättning för den här typen och mängden gods.

 

Fotnot:

Under hela 2019 fick polisregion Öst in 157 anmälningar om inbrott i lastbilar.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*