annons
Hem » Notiser » Kraftiga böter för manipulerade lastbilar
dansk polisbil

Kraftiga böter för manipulerade lastbilar

För två veckor sedan genomförde Tungvognscenter Syd på Jylland en riktad aktion mot manipulerade lastbilar vid den dansk-tyska gränsen. Kontrollen genomfördes på olika tider på dygnet från 25 till 27 oktober och fokuserade på färdskrivare, hastighetsbegränsare och AdBlue. Nu kommer en sammanställning av resultatet.

Enligt ett pressmeddelande från Tungvognscenter Syd stoppades tre lastbilar för manipulation av färdskrivare och hastighetsbegränsare och tre för manipulation av AdBlue-utrustning.

En serbisk åkare fick 1000 DKK (1300 SEK) i böter för fusk med AdBlue-utrustningen samt 35 000 DKK (46 000 SEK) för att ha kört utan giltigt tillstånd. Åkaren betalade in ett garantibelopp för böterna samt fick AdBlue-utrustningen åtgärdad och kunde sedan fortsätta färden.

Ett estländskt ekipage visade inte bara upp en manipulerad AdBlue-utrustning utan hade även fuskat med färdskrivaren. Åtgärderna för utrustningen kostade åkaren 60 000 DKK (78 900 SEK). Även ett garantibelopp för böterna på 31 000 DKK (40 700 SEK) betalades. Ärendet går vidare till rättegång.

Slutligen rapporterar den danska polisen om en turkisk lastbil som kvalde in med en triss i fusk. Lastbilen var manipulerad såväl med AdBlue och färdskrivare som med hastighetsbegränsare. Det blev en kostsam sväng till närmaste verkstad för tekniska åtgärder samt ett garantibelopp för böterna på 45 000 DKK (59 200 SEK).

I samband med aktionen gjordes även en del andra mindre lagliga ”fynd” bland den tunga trafiken. Bland annat stoppads två danska lastbilar som kom körande efter varandra. Bilarna som var på väg till en lastbilstvätt var ännu inte inregistrerade och körde på gröna nummerplåtar (så kallade saluvagnslicens) – med samma nummer. Detta gav böter till de båda chaufförerna samt att tillståndet för ”grönskyltning” drogs in.

 

 

 

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*