annons
Hem » Notiser » Krav på vinterdäck från 1 december

Krav på vinterdäck från 1 december

De flesta yrkeschaufförer kan det säkert redan men det skadar ju inte att fräscha upp kunskaperna. Här är lite information om vinterväglag och vinterdäck från Transportstyrelsen.

• Om det är vinterväglag mellan den 1 december och 31 mars är det krav att bilar och lastbilar ska ha vinterdäck. Tunga fordon ska ha vinterdäck på fordonets drivaxlar. Framhjulsdrivna tunga fordon ska även ha vinterdäck på bakaxlarna.

• Kraven på vinterdäck gäller både svenska och utländska fordon, såväl lätta som tunga.

• Med vinterdäck menas däck som är framtagna för vinterkörning och ska vara märkta med M+S (M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow). Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Dubbdäck är tillåtet mellan 1 oktober och 15 april.

• Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.

• Mönsterdjupet på däcken på lätta fordon (totalvikt på högst 3,5 ton) ska vara minst 3 millimeter när det är vinterväglag. När det gäller tunga fordon ska samtliga däck ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter när det är vinterväglag. Detta krav gäller inte kopplade släpfordon.

• Transportstyrelsen har inga speciella rekommendationer för om man ska köra dubbat eller odubbat eftersom behoven är olika, beroende på hur man använder sitt fordon och var i landet man bor. Det kan vara viktigt att veta att vissa kommuner har lokala dubbdäcksförbud samt att många länder har förbud mot dubbdäck. Fordonsägare bör vara medvetna om för- och nackdelar med sitt däckval och måste komma ihåg att alltid anpassa farten och avståndet.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*