annons
Hem » Artiklar » Kritik mot vinterväghållningen i Dalarna
Arkivbild. Fordonen på bilden har inget med artikeln att göra.

Kritik mot vinterväghållningen i Dalarna

Det senaste dygnet och lite drygt det har det varit besvärligt väglag på många håll i landet. Men redan innan det senaste snöovädret har väglaget skapat irritation bland lastbilschaufförer. I en artikel från helgens Nya Ludvika Tidning riktas skarp kritik mot Peab för hur de skött vinterväghållningen i västra Dalarna i slutet av förra veckan.

En av de kritiska chaufförerna är Joakim Elvegard från Ludvika. När tidningen träffade honom på fredagsmorgonen stod han i en backe när Norhyttan på länsväg 245 och kunde inte köra vidare till följd av halka. Joakim Elvegard berättar att det var så halt att hans lastbilen gled över till vänster och sedan bakåt ett tiotal meter. Släpet var nära att glida ner i diket innan han fick stopp på ekipaget. När reportern från Nya Ludvika Tidning träffar lastbilschauffören har han stått i backen i fyra och en halv timme. Någon salt- eller sandbil har inte setts till på hela tiden och irritationen har växt.

– I går kunde alla se på väderrapporterna att det skulle bli regn. Kommer det vatten på is så blir det väldigt halt. De borde ha lite bättre framförhållning, säger Joakim Elvegard.

Ytterligare två lastbilschaufförer stod stilla med sina ekipage på den aktuella vägen. En hade stått i två och en halv timme och den andre i tre kvart. Inte heller de var belåtna med det ofrivilliga stoppet.

En orsak till blixthalkan var enligt Peab att regnet gjorde vägarna hala direkt efter att man kört sin runda.

– När sandbilen kom tillbaka efter det första lasset så hade det fryst på igen och var lika halt, säger Sven-Eric Bäck, platschef Peab, till Nya Ludvika Tidning.

Sven-Eric Bäck menar att man kört nonstop och ändå inte lyckats hålla vägarna farbara. Det hade inte heller hjälpt att sanda eller salta i förväg.

– Det hjälper inte. Regnar det hela tiden när man sandar på en kall vägbana så fryser det över hela tiden.

– Man får inte igång saltet om man inte har någon trafik i rullning. Och står det stilla som i morse så  händer inget, hur man än håller på, säger Sven-Eric Bäck.

En kommentar

  1. Peab missköter även vägen mellan Ljungskile och spekeröd. Det är flera ställen de ej sköter sig och tycker det är hemskt

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*