annons
Hem » Notiser » Lastbil lagad med silvertejp stoppad i poliskontroll
polis, helsingborg

Lastbil lagad med silvertejp stoppad i poliskontroll

I måndags stoppade trafikpolisen en lastbil utanför Borås som visade sig ha flera brister. Några av dem hade chauffören försökt åtgärda med silvertejp. Dessutom saknade chauffören förartillstånd samt bröt mot kör- och vilotiderna och cabotagereglerna.

Ekipaget upptäcktes enligt Göteborgs-Posten vid en riktad insats utanför Borås i måndags. Vid en besiktning visade det sig att lastbilen hade flera brister. En bromsskiva var sprucken, gångjärnen till förardörren var trasiga och de yttre backspeglarna hängde lösa. Det sistnämnda hade chauffören lagat med silvertejp.

En kontroll av dokumentationen visade att chauffören saknade förartillstånd och därmed bröt mot yrkestrafikförordningen. Han hade dessutom överlag brutit mot kör- och vilotiderna. Så väl sett per dygn som sett över hel vecka. Polisen kunde konstatera att chauffören i snitt arbetat sju dagar i veckan.

Chauffören hade dessutom brutit mot cabotagereglerna under sin tid i Sverige.

– Det är ett av de värre ekipagen jag stannat, säger trafikpolisens gruppchef Kjell Andersson till GP.

Chauffören som uppgav att han tjänade cirka 2000 kronor i månaden fick en bot på 10 000 kronor. Mannan placerades i Migrationsverkets förvar eftersom han är makedonsk medborgare och att brott mot yrkestrafikförordningen är ett fall för gränspolisen.

Det blev körförbud på lastbilen och om åkeriet vill ha tillbaka den måste de först betala en sanktionsavgift på 40 000 kronor.

Insatsen utanför Borås ingår i polisens nationella trafikinsatsvecka inriktad mot yrkesmässiga godstransporter. Enligt GP kontrollerades totalt 18 ekipage. Sju av dessa hade tekniska brister så som bromsfel, felaktig belysning samt trasiga backspeglar och vindrutor.

En kommentar

  1. …tjänade 2000/månad..och arbetat sju dagar i veckan..??
    Och såna ska vi konkurrera med???

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*