annons
Hem » Notiser » Lastbilen inblandad i ovanligt många dödsolyckor

Lastbilen inblandad i ovanligt många dödsolyckor

Antalet dödsolyckor i trafiken där en lastbil är inblandad är ovanligt många i år. Enligt en artikel från TT som publicerats i flera tidningar under gårdagen så har lastbilen varit inblandad i 33 dödsolyckor under årets sju första månader. Under samma period förra året var lastbilen inblandad i 19 dödsolyckor vilket var samma siffra som för 2012. Under 2013 och 2014 var lastbilen inblandad i 22 dödsolyckor.

Enligt artikeln menar dock Hans Johansson som är regional samordnare på Transportstyrelsen att det inte finns något som tyder på att årets höga siffra skulle vara resultat av en ihållande trend. Han kan inte heller säga exakt vad det är som lett fram till den höga siffran.

– Olyckorna går upp över sommaren, det är mycket trafik, många som åker långt och med semestertrafiken ökar risken för olyckor. Men att det skulle vara så mycket fler olyckor i år tycker jag inte. Det rör sig antagligen mest om en slumpmässig variation, säger Hans Johansson till TT.

Göran Bolinder, enhetschef på polisen i Stockholm, menar att många olyckor beror på att övriga trafikanter inte tänker på hur stor en lastbil är. Det ökar risken för olyckor.

– En lastbil väger kanske 60 ton och har oerhört mycket längre bromssträcka än en personbil och många övriga trafikanter tänker kanske inte alltid på det, säger han.

Göran Bolinder påpekar också att många inte tar hänsyn till lastbilens döda vinkel och att det kan vara svårt för en lastbilschaufför att se cyklister och fotgängare.

– Sedan förekommer ju såklart berusade förare, precis som i övriga trafiken, säger Göran Bolinder i TT:s artikel.

Emil Burman, presstalesperson för Transportarbetarförbundet säger att siffrorna måste analyseras.

– Är det tung trafik som är vållande, måste man komma fram till lösningar, säger han till TT.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*