annons
Hem » Artiklar » Liten påminnelse om vinterdäck…

Liten påminnelse om vinterdäck…

Hösten är här och vintern rycker allt närmare. I norra Värmland har det redan fallit snö enligt Aftonbladet. Det kan med andra ord vara lämpligt att påminna om vad som gäller kring vinterdäck och tung trafik.

Från och med den 1 juni gäller att tunga fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på samtliga hjul. Kravet gäller så väl utländska som svenska lastbilar under perioden 1 december – 31 mars när det är vinterväglag. Det är tillåtet att använda dubbdäck även under perioden 1 oktober–15 april om det är eller befaras bli vinterväglag.

Genom ändringar i trafikförordningen skärps kraven på vinterdäck på tunga fordon till att omfatta samtliga hjul på tunga fordon och då även på släpvagnar till dessa. Tidigare har kravet bara gällt vinterdäck på drivaxeln.

Vinterdäck som används ska:

vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller

vara märkta med POR (Professional Off Road) eller

vara dubbade.

Vinterdäck som monteras på andra axlar än drivaxlar och framaxlar på bilar med en totalvikt över 3 500 kg eller på släpvagnar med en totalvikt över 3 500 kg, får i stället vara märkta med:

M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller  ”Mud and Snow”.

Det finns undantag under en övergångsperiod som betyder att alla ovan märkningar får användas på framaxeln på bilar med en totalvikt över 3 500 kg till och med den 30 november 2024.

Dessutom får ovan märkningar användas på drivaxlar på bilar med en totalvikt över 3 500 kg under förutsättning att däcken är särskilt framtagna för vinterkörning fram till och med den 30 november 2024.

Fordon som har lämpligt slirskydd, till exempel snökedjor eller sandspridare bör enligt Transportstyrelsen anses vara försedd med likvärdig utrustning. Vad är då vinterväglag? Så här definierar Transportstyrelsen det: ”Vinterväglag bör anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.”

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*