annons
Hem » Artiklar » Ljusare hytt ger bättre arbetsmiljö
Tester av hyttbelysningens effekt på förarens arbetsmiljö i mörkret vid Polcirkeln.

Ljusare hytt ger bättre arbetsmiljö

Tester av hyttbelysningens effekt på förarens arbetsmiljö i mörkret vid Polcirkeln.

Har den biologiska effekten av ljus en positiv inverkan på välbefinnande och prestanda lastbilsförare? En forskargrupp från Daimler har utforskat denna intressant fråga i mörkret i den Finska polarnatten. Totalt åtta Daimler testförare simulerade två typiska arbetsveckor för åkare på plats i Rovaniemi. Chaufförerna växlade mellan att köra under en vecka i en lastbilshytt med konventionell belysning och en vecka i en hytt med en belysningsmodul, Daylight +, som ger extra dagsljus under körning och under raster. För att säkerställa de eventuella fördelarna med att tillämpa dagsljus inne i lastbilshytten, Projektledaren och chefen för experimentet, Siegfried Rothe från Daimler forskningsavdelningen, jobbade med följande arbetshypotes. Att lysa upp arbetsmiljön med ljus med en våglängd på mellan 460 och 490 nanometer, motsvarande dagsljus, har positiva effekter. Han konstruerade en sofistikerad serie experiment för att få giltiga resultat.

Daylight+:

Vid slutet av tvåveckorscyklerna intervjuades de enskilda förarna om sina subjektiva intryck. Richard Schneider och Philippe Strasser, två lastbilstestförare för Daimler, utförde testerna vid polcirkeln under den mörkaste tiden på året, strax innan vintersolståndet. Båda uttryckte entusiasm för dagsljusmodeulöen. Feedback från testförarna gav också en ny insikt för Siegfried Rothe. Förarna rapporterade genomgående att de uppfattade utrymmet i hytten som betydligt trevligare med ytterligare armatur.

– Vid utformningen av testerna hade vi inte ens tänkt tanken att utrymmet i hytten skulle upplevas som större, erkände chefen för experimentet.

Rothe uppskattar att det kommer att ta flera månader att sålla och analysera omfattande data från experimentet som utförts i polcirkeln.

– Först då kommer vi att kunna göra en rekommendation om huruvida testresultaten bör leda till förändringar i utformningen av hyttbelysning, säger han.

Daylight+:

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*