annons
Hem » Notiser » Lundstams åkeri testar ED95
Lundstams kör inom återvinning kopplat till de flesta kategorier av avfall och anser det vara absolut nödvändigt att minska klimatpåverkan från transporter och de avfall som produceras i samhället.

Lundstams åkeri testar ED95

Lundstams Åkeri i Östersund fick i fjol utmärkelsen ”Årets Hållbara Företag i Jämtland”, nu deltar de i innovationsklustret Ethadrive för att testa det förnybara drivmedlet ED95 för sina transporter.

Ethadrive är ett samarbete mellan Sekab BioFuels & Chemicals, Lantmännen Agroetanol och Scania – med stöd från Norrköpings kommun. Deltagare i projektet är enligt ett pressmeddelande de åkerier och fraktköpare som har valt att satsa på de nya etanolfordonen. Förare, fordonsägare och fraktköpare bidrar löpande med sina erfarenheter och driftdata. Ett syfte med Ethadrive-samarbetet är att visa att tunga, långväga transporter kan ställas om och minska sin klimatpåverkan redan här och nu.

– Vi hoppas få kunskap som gör att vi kan ställa om större delen av vår fordonsflotta och på så sätt bli fossilfria, säger Fredrik Hedström, Transportchef på Lundstams.

ED95 är ett etanolbaserat biodrivmedel för lastbilar och bussar med anpassade dieselmotorer, det består av ca 95 procent etanol och funktionsförbättrande tillsatser. Att köra på ED95 istället för diesel innebär att utsläppen av koldioxid från bussar och lastbilstrafik kan minskas med upp till 90 procent och kan tillverkas lokalt.

– Att ED95 tillverkas av lokala råvaror tycker jag är fantastiskt. Jag hoppas att jag kan bidra till mindre utsläpp och inspirera andra genom att visa att det funkar att köra med ED95, säger Tommy Eriksson, chaufför på Lundstams.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*