annons
Hem » Notiser » Mathem levererar med elbil

Mathem levererar med elbil

I torsdags förra veckan började Mathem göra hemleveranser av livsmedel med en eldriven lättlastare. Fordonet är baserat enligt ett pressmeddelande på Volkswagen Transporter och framtaget i ett samarbete mellan chassispecialisten AL-KO Fordonsteknik och E-Mobility-expertisen hos firma ABT Sportsline. Detta har resulterat i den helt eldrivna E-Transporter eCab. I grunden är det en VW T6 transporter som försetts med ett speciellt AL-KO lättviktschassi i vilket batterierna har integrerats komplett. Påbyggnaden har tagits fram speciellt för det här fordonet av Carlsen Baltic som tillverkar skåppåbyggnader för kyl och frys, avsedda för transportbilar.

För Mathem innebär det nya fordonet ett första steg och försök med eldrift i den egna fordonsflottan. VW Sverige ser i denna kyltransportbil ett viktigt steg för att kunna erbjuda eldrivna Volkswagen Transporter och den är det första konkreta produkten av samarbetet mellan VW Sverige och ABT/AL-KO Fordonsteknik. Även Carlsen Baltic prövar här nya vägar enligt pressmeddelandet i det att man sätter in ett helt el-drivet kylsystem, försörjt av egna litiumbatterier. Ingen kraft behöver tas från fordonets motor för att generera kyla. Detta krävs enligt pressmeddelandet för att kunna montera kylaggregat för transportskåpet på ett helt eldrivet fordon. På så sätt blir hela fordonet 100 procent el-drivet.

Lättviktschassiet har specialutvecklade axlar, skivbromsar och avstämd ESP utprovat av AL-KO Fordonsteknik. Chassiet kan göras i flera olika kundanpassade utföranden. För förarens komfort är eCab utrustad med ett högvolts kupévärmeaggregat. Även vid körning i låga yttertemperaturer hålls värmen i hytten på angenäm nivå. Räckvidden för eCab är beräknad till 130 km enligt NEDC (New European Driving Cycle).

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*