annons
Hem » Notiser » Mer gods men färre containrar i Göteborg

Mer gods men färre containrar i Göteborg

Cirka 30 procent av Sveriges utrikeshandel går via Göteborgs Hamn. Nu har hamnen sammanställt godsvolymerna för år 2015. Volymutvecklingen går både upp och ner beroende på segment, men de totala godsvolymerna visar på en ökning med tre procent jämfört med 2014. Dock minskade antalet containrar som passerade hamnen.

Göteborgs Hamn skeppade 820 000 containrar (teu) under förra året vilket innebar en nedgång med två procent jämfört med 2014.

En av orsakerna enligt Magnus Kårestedt, som är vd för Göteborgs hamn, är att de svenska containervolymerna totalt sett har minskat. Utöver det har containerterminalen genomfört ett intensivt investeringsprogram under året som påverkat servicen mot rederier och transportörer.

Under 2015 ökade hanteringen av bilar med 29 procent jämfört med föregående år. En delförklaring är Volvos goda resultat under året som gick.

I Göteborg finns också Nordens största allmänna energihamn där hälften av Sveriges råoljeimport tas in. I energihamnen hanteras bensin, diesel, asfalt och en mängd andra produkter. Totalt hanterades 21,1 miljoner ton olja under 2015, en ökning med tio procent jämfört med året innan.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*