annons
Hem » Artiklar » Miljövänlig kaffetransporter med hjälp av Frode-Laursen

Miljövänlig kaffetransporter med hjälp av Frode-Laursen

Tillsammans med sin logistikpartner Frode-Laursen investerar Arvid Nordquist i en ny biogasdriven lastbil som till 100 procent ska transportera Arvid Nordquist kaffe från rosteriet i Solna, Stockholm. Det är ett steg mot Arvid Nordquists mål att nå helt fossilfri distribution, berättar företaget i en pressrelease med fokus på transporter.

Biogaslastbilen är utvecklad tillsammans med logistikföretaget Frode Laursen och uppkom på initiativ av Arvid Nordquist. Tillsammans har företaget hittat en lösning för att väsentligen minska användningen av fossila bränslen i distributionen från rosteriet i Solna, Stockholm.

– Vi är glada att Frode Laursen antog utmaningen att hitta en bra lösning. Detta är ett steg mot vårt mål att nå helt fossilfria transporter och ett ännu mer hållbart erbjudande, säger Peter Dannqvist, Logistikdirektör på Arvid Nordquist HAB.

Just att det är ett gemensamt projekt där båda parter bidragit till lösningen lyfter företagen fram. Arvid Nordquist och Frode-Laursens projekt är ett exempel i linje med ett av de globala hållbarhetsmålen, mål nummer 17, som handlar om att arbeta tillsammans för att hitta lösningar som bidrar till en mer hållbar värld för både miljö och människa.

– Den gröna omställningen är viktig och vi är av den övertygelsen att vi når bästa resultat när vi samarbetar med våra kunder för att hitta hållbara lösningar, säger koncerndirektör Thomas Corneliussen, Frode Laursen.

Gaslastbilens drivmedel är så kallad LBG, en flytande biogas som framställs genom rötning av organiskt material, tex matavfall, gödsel, avloppsslam eller annat organiskt material. Gasen omvandlas till flytande för att kunna användas som drivmedel till tunga transporter. Genom steget att ersätta fossilt drivmedel till biogas bidrar livsmedelsföretaget Arvid Nordquist till en ökad cirkulär ekonomi. Målet är att nå helt fossilfri distribution år 2025.

 

Om Arvid Nordqvist

1996 lanserade Arvid Nordquist det första ekologiska kaffet.
2003 miljöcertifierade företaget sig.
2004 inledde Arvid Nordquist övergången till hållbart certifierat kaffe.
2011 Arvid Nordquist klimatkompenserar för sin kaffeproduktion i hela värdekedjan.
2014 Som första svenska kafferosteri övergår Arvid Nordquist till att använda sig av 100% hållbart

Om Frode Laursen

Frode Laursen omsätter ca 3 300 MSEK och är en av Nordens snabbast växande leverantörer av one-stop-logistik inom dessa fem områden: råvaror, dagligvaror, byggvaror, återvinning och distribution av farligt gods. Företagets viktigaste marknadsområde är Norden i kombination med transporter till och från kontinenten. Frode Laursen har 2300 medarbetare, ca 800 lastbilar och lagerlokaler om 550 000 kvadratmeter.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*