annons
Hem » Artiklar » Mindre saltanvändning i Norge säsongen 2019/2020
Foto: Statens vegvesen

Mindre saltanvändning i Norge säsongen 2019/2020

Totalt användes 95 000 ton salt på nationella vägar under vintersäsongen 2019/2020, berättar Norska Statens vegvesen. Det är en minskning med 16 procent från föregående år. Sedan användes 113 000 ton salt.

Korrekt användning av salt är viktigt för tillgänglighet och trafiksäkerhet, skriver Vegvesenet i rapporten. Det är lokala väderförhållanden som är viktigast för hur mycket salt som används från säsong till säsong i olika områden.

– Den övergripande nationella bilden är en nedgång, och vi är nöjda med en utveckling där saltanvändningen minskar, säger avdelningsdirektör Bjørn Laksforsmo i den norska vägförvaltningen drift och underhåll.

Under flera år har den norska vägförvaltningen fokuserat på att minska saltanvändningen och ställer nu strängare krav på dokumentation när man använder salt. För att minska kostnader och minska rostskador på infrastruktur och fordon är det av miljöskäl mycket önskvärt att minska saltanvändningen.

Entreprenörer får inte längre betalt per ton sand och salt som ströts på vägnätet, men får ersättning per minut de har ströts med sand eller salt.

– En förändring i form av avräkning till ersättning per minut är en viktig åtgärd för att uppnå en mer optimal saltförbrukning, säger Laksforsmo.

Alla driftskontrakt som börjar efter hösten 2018 har denna form av avveckling. Ett driftavtal har vanligtvis en löptid på fem år, så det finns fortfarande aktiva kontrakt som har kvantitetsavräkningar per ton.

– Under de närmaste åren kommer de senaste driftskontrakten att ersättas. Effektiv användning av ny teknik för datafångst kommer att hjälpa våra driftsentreprenörer att ha ett medvetet förhållande till saltanvändningen i vinterdrift, säger Laksforsmo.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*