annons
Hem » Artiklar » Molnbaserad service hos Scania

Molnbaserad service hos Scania

Scanias verkstäder kommer nu att använda sig av molnbaserad teknik för informationsöverföring från bilarna och diagnoser i bilarna, berättar Scania i en pressrelease. Att flytta diagnostiksystemet SDP3 till Amazon Web Services moln kommer att förbättra flexibiliteten i verkstaden och göra teknikerns jobb enklare med betydande kostnads- och tidsbesparingar.

Tidigare hämtades fordonsdata från fordonets OBD-port med kabel till verkstadsteknikerns bärbara dator. Detta krävde en besvärlig klättring in och ut ur hytten med den öppna bärbara datorn. Med förbättrad kommunikation överförs fordonsdata trådlöst från fordonskommunikationsgränssnittet via verkstadens WIFI-nätverk till servern. Servern själv är en förvånansvärt kompakt liten kub. Den totala mängden data från fordonet är också förvånansvärt liten och överstiger inte 300 kB.

Denna krypterade information överförs därefter till molnberäkningsplattformen och tillbaka till verkstaden på högst 400 millisekunder, varav 100–150 sekunder kan tillskrivas kryptering.

Effektiviserar teknikernas arbetsprocesser

– Det betyder att servicetekniker kan registrera styrenhetsdata inte bara på sin bärbara dator utan på en surfplatta eller mobiltelefon, vilket väsentligt förenklar arbetet med att ta sig in och ut ur hytten, säger Marcus Jakobsson, som arbetar med IT-samordning och arkitektur för tjänster.

Detta ger serviceteknikern möjlighet att hantera uppgifter som att lufta kopplingen och testa lamporna ensam, vilket tidigare krävde flera personer.

Det nya systemet överför trådlöst fordonsdata direkt till underhållsprotokollet, vilket också sparar tid och pengar. En annan fördel är att verkstäder inte längre behöver installera diagnosprogrammet på en mängd datorer med olika versioner av operativsystem. Detta eliminerar risken för att någon piratkopierar diagnossystemet samt risken för intrång och virus.

– Det nuvarande systemet har varit svårt att underhålla och hålla uppdaterat, konstaterar Senior Software Architect Bastian Töpfer.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*