annons
Hem » Artiklar » Logistik » Motorväg från Köpenhamn till Oslo

Motorväg från Köpenhamn till Oslo

Den 6 juli inviger Trafikverket motorvägsetappen E6 Världsarvet Tanum i Bohuslän.

Det är en historisk händelse eftersom det äntligen blir motorväg hela vägen mellan Köpenhamn och Oslo, via Göteborg. Infrastrukturminister Anna Johansson är en av talarna på invigningsceremonin.

Att bygga motorväg genom Bohuslän har varit ett gigantiskt projekt som tagit 60 år att genomföra. Det började 1955 då dåvarande riksväg 2 byggdes om till motorväg till Kärra på Hisingen norr om Göteborg. Därefter har utbyggnaden fortsatt etapp för etapp allteftersom anslagen tilldelats. Avslutningen blir den sju kilometer långa sträckningen genom världsarvet i Tanum, som nu alltså kommer att öppnas för trafik.

Byggnationen av etappen startade våren 2013. Den nya vägen kommer att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten på sträckan avsevärt. Vid den nya rast- och informationsplatsen Världsarv Tanum kan besökare ta del av Vitlycke museums utställning om världsarvet samt njuta av utsikten över Tanumsslätten.

Invigningsprogrammet för inbjudna deltagare startar på Vitlycke Museum i Tanumshede med seminariet ”E6 som livsnerv – landskap, väg, handel och kultur” där vi belyser hur det blev möjligt att bygga motorväg genom ett världsarv och hur vägen har anpassats till landskapet.

Senare på kvällen när invigningen är avklarad, släpps trafiken på sträckan E6 Världsarv Tanum på.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*