annons
Hem » Notiser » Norge först i världen med tuffare däckkrav

Norge först i världen med tuffare däckkrav

Idag publicerade den norska regeringen ett pressmeddelande som innebär att de vintertid blir först i världen med att kräva däck märkta med symbolen ”alptopp+snöstjärna” på drivande och styrande axlar på tunga fordon.

– Vi önskar en skärpning i linje med den som görs i Tyskland och Sverige, men med hänsyn till trafiksäkerheten var det viktigt för regeringen att gå ett steg längre. Vi blir först i världen när kravet införs redan från den 15 november 2020, säger samfedelsministern Jon Georg Dale i en kommentar.

Norge tillämpar alltså en övergångstid på ett år på de nya däckskrav som offentliggjordes idag. Sverige har sedan tidigare publicerat nya regler med samma innebörd, men här gäller en övergångsperiod fram till vintern 2024/2015.

Fram till dess är det också OK om alla vinterdäck på tunga fordon är märkta med symbolen M+S. I Norge blir detta nu sista vintern som däck, med denna märkning, får sitta på drivande och styrande axlar.

När det gäller de nya reglerna för vinterdäck i Sverige finns också en utförlig artikel i nästa nya numret av Trailer som kommer till prenumeranterna på fredag och till butiken i början av nästa vecka.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*