annons
Hem » Notiser » Norsk lastbilstillverkning i nytt museum

Norsk lastbilstillverkning i nytt museum

Veteranbilentusiaster från hela landet var med när det nya norska fordonshistoriska museet öppnades på pingstdagen på Norges vägmuseum strax norr om Lillehammer.

Cirka 80 fordon och 60 cyklar visas i den nya byggnaden, vilket är drygt 2000 kvadratmeter.

– Grunden för det tidigare norska bilhistoriska museet i Lillehammer utgör grunden för det nya museet, säger museirektör Geir-Atle Stormbringer.

Han ger en stor ära till entusiasterna som etablerat museet i Lillehammer 1983 och som restaurerade unika fordon och drev museet tills för några år sedan.

Därefter lagrades de viktigaste fordonen på vägmuseet. År 2016 beviljade regeringen ett startbidrag för en ny byggnad på vägmuseet.

Grundstenen lades 2017

– Det nya museet kommer att bidra till större utbud och kvalitet på det som visas för allmänheten och det norska vägmuseet kan nu presentera en mer omfattande och komplett väg-, fordons- och verksamhetshistoria, sa tidigare transport- och kommunikationsminister Ketil Solvik-Olsen när grundstenen till det nya museet lades i juni 2017.

Byggnaden var klar vid årsskiftet och sedan dess har museet byggt upp  en imponerande utställning uppdelad i tidsepoker och teman. Statssekreterare Tommy Skjervold gjorde den egentliga öppningen, med Solvik-Olsen och verkställande direktören Bjørne Grimsrud vid sin sida.

Solvik-Olsens stora samling av modellbilar är nu en av attraktionerna i det nya museet. Annars innehåller museet en stor cykelshow, med cyklar som de flesta kommer att minnas från sin egen tid.

Visar försök till norsk bilproduktion

Berättelserna från de 16-17 försök som gjorts med norsk bilproduktion är också väl representerade, bland annat Bjergbilar från Gjøvik, Mustads sexhjuliga Giant från 1917, Staverns lastbilfabrik från 1919 och Troll från Telemark som var på 50-talet.

Elbilfabrikanten Think från Aurskog är den som gjorde mest av alla bilar, och ett antal prototyper visas i museet. Kungliga bilar och racerbilar har också placerats i museet, vilket också visar ett urval av vardagliga bilar från olika tidsepoker.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*