annons
Hem » Artiklar » Norska kontrollanters oro över brister inom EU

Norska kontrollanters oro över brister inom EU

Vid Statens Vegvesens kontrollstation Taralrud längs E6 söder om Oslo möter kontrollanterna ofta svenska bilar. Kristoffer Øyen Jacobsen, som bland annat jobbar på den här stationen ser med oro på vissa transporter som passerar längs E6.

– Visst ser vi att något har hänt med lastbilarna som kommer från Sverige, säger han. En sak som oroar oss mycket är de säkerhetsrisker vi upptäcker men tyvärr blivit svåra att komma åt på grund av regelverket inom EU.

Kristoffer berättar om ett flertal lastbilar registrerade i Bulgarien som kommer med last från Sverige.

– När vi stoppat någon av de här bilarna med så grava fel att det blir körförbud kommer någon upp och hämtar den med en biltransport och kör tillbaka den till Sverige, berättar han. Vi skickar vår rapport till de bulgariska myndigheterna, men det tycks inte leda till några åtgärder. Bilen kan vara tillbaka här igen efter månader och ibland upp till ett år och då visar det sig att den har samma fel igen.

Kristoffer berättar att de här bilarna ofta har makedonska eller rumänska chaufförer och nästa gång de dyker upp har de en ny chaufför.

– Vi ser i vårt register att det verkligen handlar om samma fel, säger han. Dessutom ser vi på andra rapporter att bilarna körs långt upp i Norge och ibland fastnar på någon annan kontrollstation.

Kristoffer och hans kolleger på kontrollstationen är naturligtvis oroliga för de bilar som passerar utan att upptäckas och för de risker de innebär i trafiken.

– Dessutom är det ju så att de här bilarna står inte stilla under tiden, fortsätter han. De rullar på de europeiska och svenska vägarna och utgör även där risker i trafiken. Självklart oroar det oss att myndigheterna inte kommer åt bilarna utan att det här kan fortgå.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*