annons
Hem » Notiser » Nu behövs fler trafikinspektörer för uppkörning

Nu behövs fler trafikinspektörer för uppkörning

Många tar idag sin tunga behörighet på gymnasiet eller i vuxenutbildning under senare år har antalet personer som ”kör upp” och avlägger teoriprov för C/CE-kort i Trafikverkets regi ökat. Under 2019 genomfördes 7.663 körprov för C-kort på 66 olika platser runt om i Sverige och jämfört med 2015 är den en ökning med närmare 35 procent.

– Vi har 33 huvudorter där vår personal är stationerad, men försöker möta kunderna där de finns. För personbil har vi 130 mottagningsorter, säger Kristina Hagberg som är chef för Trafikverket Förarprov.

Mottagningsort är alltså de orter där trafikinspektörer tar emot för körprov och när det gäller prov för CE-kort, som kräver lite mer utrymme, finns 57 startplatser runt om i landet. Även här har det varit en ökning de senaste åren, från 3.196 körprov under 2015 till 3.444 under 2019.

Andelen som klarade körproven för C och CE-kort var 79,1 respektive 74,9 procent under 2019. Och även om det gått ner någon procent jämfört med 2015 (81 respektive 77,1 procent) så är det en hög andel.

Trafikverket Förarprov har idag omkring 500 anställda varav cirka 300 är trafikinspektörer som genomför körprov. Och nu söker Trafikverket 35 nya trafikinspektörer på 19 platser.

– Det brukar vara ett stort intresse. Utmaningen är att även få in sökande som har tung behörighet själva säger Kristina Hagberg som menar att det är ett spännande jobb för den som vill bidra till trafiksäkerheten i Sverige och framtidens tillgång på förare.

Trafikverket svarar förstås för den utbildning som krävs för att göra prövningen/bedömningen på ett korrekt sätt, men som Kristina Hagberg noterar så behöver den som ska genomföra körprov ha erfarenhet av att köra det fordon som provet avser. Och Trafikverket utför prov för 14 olika behörigheter, allt från moped till tung lastbil med släp.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*