annons
Hem » Artiklar » Ny Actros presenterad – saknar backspeglar
Mercedes Actros,
Nya Mercedes Actros presenterad i Berlin

Ny Actros presenterad – saknar backspeglar

Trailer var på plats när Mercedes visade upp nya Actros i Berlin i veckan. På utsidan skiljer sig inte nya Actros särskilt mycket mot den tidigare generationen. Nyheterna finns framför allt på insidan med ett utökat förarstöd samt att backspeglar ersatts av kameror/monitorer som största utropstecken.

Genom att plocka bort backspeglarna förbättras sikten snett framåt enligt Stefan Boman som var Trailers utsände. Detta då monitorerna sitter på vardera a-stolpe och därmed inte skymmer sikten lika mycket som traditionella backspeglar. Andra fördelar med detta är bättre aerodynamik vilket innebär lägre bränsleförbrukning samt att bilden man får upp i monitorerna följer släpet i svängarna. Det finns också en funktion för stödlinjer som ger hjälp vid omkörning eller när man exempelvis backar till mot en lastkaj.

Dirk Stranz är tekniker hos Mercedes Truck som spenderat de senaste fyra åren att ta fram de nya kameraspeglarna. Monitorn som ersätter speglarna vid respektive A-stolpe är 720 x 1920 pixlar i storlek.

Lösningen med kameror/monitorer är godkänd i hela EU. Hytten är förbered för traditionella speglar för den som så önskar.

Den andra större nyheten på nya Actros är ett utökat förarstöd kallat Active Drive Assist som bland annat aktivt går in och rättar upp fordonet om man kommer för nära vägbanans filmarkeringar. Dock har chauffören hela tiden möjlighet att ta över kontrollen av lastbilen. Enligt Stefan Boman är systemet snarlik Volvos motsvarighet men skiljer sig i den tekniska lösningen.

Det redan existerande Active Brake Assist har förstärkts med kameror som lärt sig känna igen mänskliga rörelser för att göra funktionen ännu säkrare.

Trailer fick chansen att provköra nya Actros och enligt Stefan Boman vänjer man sig snabbt med den spegellösa förarmiljön. Monitorerna satt så att blicken naturligt söktes till dem, däremot var de lite i vägen när man skulle ta sig i och ur hytten.

”Men det är både någon man vänjer sig vid och överskuggas av de övrigt positiva intrycken” skriver Stefan i sin rapport.

Ett fylligt reportage om nya Actros kommer i Trailer 10

Den traditionella instrumentbrädan har ersatts med en multimedialösning av två bildskärmar om tio respektive tolv tum. Det går att välja mellan tre olika designlösningar.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*