annons
Hem » Artiklar » Ny innovation minskade bränsleförbrukningen
Bengts Åkeri i Örebro testade Ecosense Trailer Assist på en Volvo FH Globetrotter XL dragbil

Ny innovation minskade bränsleförbrukningen

Svenska Rumblestrip har låtit fälttesta sitt system för automatisk justering av takluftsriktaren. Systemet kallat Ecosense Trailer Assist är ett uppgraderingspaket till befintliga takluftriktare på lastbilar. Det ställer automatiskt in vinkeln på takluftriktaren till ett aerodynamiskt optimalt läge, utan att föraren behöver göra någonting. Därmed minskar luftmotståndet vilket sänker bränsleförbrukning och utsläpp.

När Bengts Åkeri i Örebro monterade Ecosense Trailer Assist på takluftriktaren på en av sina dragbilar såg man en minskning av bränsleförbrukningen.

– Jag var först lite skeptisk till installationen på just den här bilen. Dels då det är en bil med en liten takluftriktare, dels för att vi inte trodde att den bilen bytte trailerhöjd särskilt ofta. Men en minskning med drygt sex procent talar sitt eget språk. Spontant tror jag att vi har bilar i drift som kan spara ännu mer bränsle, säger Håkan Johansson som är fordonsansvarig på Bengts Åkeri i Örebro AB i ett pressmeddelande.

Bengts Åkeri testade Ecosense Trailer Assist på en Volvo FH Globetrotter XL dragbil. Den byter dagligen mellan en trailer på fyra meter och en på 4,2 meter.

– Nästa steg blir att kolla hur många fler av våra lastbilar som kan spara bränsle med Ecosense Trailer Assist, säger Håkan Johansson.

Ecosense Trailer Assist är inte bara begränsad till dragbilar. Även växelflaksbilar och lastväxlarbilar som skiftar flak och container kan minska bränsleförbrukningen med en korrekt justerad takluftriktare enligt Rumblestrip.

Ecosense Trailer Assist saluförs i Sverige genom KG Knutsson.

Ecosense Trailer Assist justerar takluftsriktaren automatiskt

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*