annons
Hem » Notiser » Ny kombiterminal invigd i Göteborg

Ny kombiterminal invigd i Göteborg

Under onsdagen invigdes Arken kombiterminal i Göteborgs Hamn. Den nya terminalen innebär bland annat högre godskapacitet och effektivare transporter, men också att 100 lastbilar färre behöver köra igenom centrala Göteborg dagligen.

Den nyöppnade Arken kombiterminal är ett 65 000 kvadratmeter stort terminalområde i anslutning till container- och roroterminalerna i ytterhamnarna. Kombiterminalen, som drivs av Sandahls Goods & Parcel AB, har varit i drift sedan årsskiftet. Redan nu hanteras mer gods än vad som hanterades i den gamla, numera avvecklade kombiterminalen i Gullbergsvass. Med terminalbytet har kapaciteten också ökat från fem till sju hanterade tåg per dygn. På ett år beräknas 100 000 trailrar byta transportslag i terminalen.

– Arken kombiterminal är en efterlängtad pusselbit i Göteborgs Hamn. Dels av marknaden som har en önskan om att kunna få mer gods hanterat på ett effektivare sätt, och dels av staden som behöver den tidigare terminalytan till stadsutveckling. Därför är vi glada att vi snabbt kunnat svara upp till önskemålen och nu äntligen ha en konkret lösning på plats för att flytta gods från väg till järnväg och sjö, säger Magnus Kårestedt, vd på Göteborgs Hamn AB i ett pressmeddelande.

– En ny kombiterminal i det här industri- och hamnnära läget ger nya möjligheter till ett effektivare flöde mellan järnväg, lastbil och sjöfart. En annan positiv effekt blir ju att trafiksituationen i centrala Göteborg blir lugnare i och med att tung lastbilstrafik kan flyttas därifrån, säger Lena Erixon, Generaldirektör på Trafikverket.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*