annons
Hem » Notiser » Ny vd för Tågoperatörerna

Ny vd för Tågoperatörerna

Björn Westerberg har utsetts till ny vd för branschföreningen Tågoperatörerna (BTO). Han har en bred erfarenhet från tågbranschen och efterträder Christel Wiman som går i pension i april.

– Jag lockas av att få driva framtidens frågor för tågbranschen med allt från förbättrad infrastruktur och ökad punktlighet till satsningar på höghastighetståg, säger Björn Westerberg, tillträdande vd för Tågoperatörerna, i ett pressmeddelande.

Björn Westerberg kommer närmast från SJ AB där han arbetat sedan 2007. I rollen som projektledare och affärsstrateg på SJ AB har han arbetat med frågor som signalsystem, höghastighetståg och strategisk planering. Westerberg har också ansvarat för internationella frågor inom Tågoperatörerna.

– Den svenska järnvägen står inför stora utmaningar. Målet är att öka persontrafiken med 50 procent fram till 2050. Under samma tid ska godstrafiken fördubblas. Järnvägen ska växa och ta en allt större del av landets transporter. Det handlar om att skapa tillväxt samtidigt som det svenska miljömålet, säger Björn Westerberg.

I april tar Westerberg tar över vd-posten efter nuvarande vd Christel Wiman som går i pension efter tre år som ledare för Tågoperatörerna. Under sin tid i branschorganisationen har hon bland annat arbetat för en öppnare tågmarknad och förbättrad punktlighet.

– Utvecklingen av Sveriges järnväg är något som intresserar många. Sverige är dessutom något av en förebild inom EU. Branschföreningen har en viktig uppgift i att driva frågor som samlar och stärker hela järnvägsbranschen inför framtiden, säger Crister Fritzson, ordförande för Tågoperatörerna.

Om Björn Westerberg

Björn Westerberg tillträder den nya tjänsten i april. Han är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har även en magisterexamen i ekonomi från Stanford University. Björn har tidigare bland annat arbetat som managementkonsult och företagsledare inom IT-branschen. Han är gift och har två barn och bor på Lidingö. Björn är 53 år.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*