annons
Hem » Notiser » Nya EU-krav för märkning av däck planeras
Arkivbild. Foto: Ralph Andersson

Nya EU-krav för märkning av däck planeras

EU-parlamentets ledamöter och det finska ordförandeskapet har träffat en preliminär överenskommelse om nya regler för märkning av däck. Det nya märkningssystemet som ska gälla såväl personbilar som den tunga trafiken syftar till att öka konsumenternas medvetenhet om däckens egenskaper samt leda till bränslebesparing, förbättra säkerheten och minska bullerföroreningar.

Lagstiftningen godkändes informellt av ledamöterna från industri- och forskningskommittén och det finska ordförandeskapet för rådet på onsdag kväll.

Enligt ett pressmeddelande från EU-parlamentet ska den nya märkningen ange däckets bränsleeffektivitet, grepp på våt vägbana och ljudnivå. Information om vinteregenskaper kan också inkluderas i märkningen med piktogram.

Uppgifter om körsträcka och nötningsprestanda ska läggas till när en testmetod för detta blir tillgänglig.

Märkningen måste vara tydligt synliga för konsumenterna, visas där däck säljs, inklusive online, och tillhandahålla en QR-kod för enkel skanning.

Det nya märkningssystemet ska också gälla tunga fordon (så kallade C3-däck), som för närvarande inte omfattas av EU:s märkningskrav. Eftersom C3-däck förbrukar mer bränsle och täcker fler kilometer per år än C1 (personbilar) och C2 (lätta nyttofordon) har de större potential när det gäller att minska bränsleförbrukningen och utsläppen menar beslutsfattarna.

Det informella avtalet måste nu godkännas av Europaparlamentets industrikommitté och rådets kommitté för ständiga representanter (COREPER). Om det sedan godkänns av både parlamentet och rådet, skulle det kunna vara tillämpligt från och med den 1 maj 2021.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*