annons
Hem » Notiser » Nya försök att stoppa tuffare transportregler
Arkivbild: personer/fordon på bild har inget med artikeln att göra.

Nya försök att stoppa tuffare transportregler

I våras enades EU-parlamentet, efter många års tuffa förhandlingar, om nya hårdare regler gällande bland annat gränsöverskridande trafik, arbetstider samt kör- och vilotider. Efter beslutet var det många som drog en lättnandes suck över att det nu skulle bli ”ordning och reda inom åkeribranschen” som socialdemokraternas Marita Ulvskog uttryckte det. Transportutskottet kommer dock genomföra en extrainsatt omröstning på torsdagen som eventuellt kan stoppa lagpaketet.

Enligt nyhetsbyrån TT är paketet egentligen redo för slutförhandlingar mellan EU:s medlemsländer och parlamentet. Eftersom det hållits ett EU-val sedan beslutet togs i våras finns det dock en regel som säger att utskottet kan behöva rösta om man ska återuppta verksamheten som föregående mandatperiods utskott arbetat med. Enligt TT är det den konservativa partigruppen ECR (Gruppen Europeiska konservativa och reformister) som tvingat fram omröstningen.

– Det är ju allvarligt och jag är oroad för så pass mycket som står på spel, säger Johan Danielsson (S), som är utskottets förste viceordförande, till TT.

Motståndarna till de hårdare reglerna finns framför allt inom länderna från östra Europa och inom den konservativa partigruppen ECR. Sverigedemokraterna ingår i ECR men partiets representant Peter Lundgren tänker inte rösta som partigruppen vill enligt TT.

 

Läs mer:

EU-parlamentet sa ”Ja” till mobilitetspaketet

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*