annons
Hem » Notiser » Nya HVO-mackar i Karlshamn och Ronneby

Nya HVO-mackar i Karlshamn och Ronneby

Genom Klimatklivet har Ecobränsle i Karlshamn AB fått stöd för att bygga två tankstationer för den förnyelsebara biodieseln HVO.

I Blekinge är transportsektorn den sektor som har den största påverkan på klimatet. Fler förnyelsebara alternativ som HVO är viktig pusselbit för att klara klimatutmaningen och ställa om till en fossilfri fordonsflotta till 2030.

– På Länsstyrelsen arbetar vi utifrån att nå Sveriges miljömål om att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. Vi ser därför mycket positivt på den här etableringen som bidrar till ökade möjligheter för tung trafik att köra på förnyelsebart bränsle, säger Samuel Karlström, klimat- och energihandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge.

– Vi på Ecobränsle är otroligt glada att få ta del av Klimatklivet som stödjer vår vision om en ”renare väg”. Vi har fått stöd för att etablera HVO mackar i Ronneby och Karlshamn med inriktning mot tung trafik. Dessa etableringar kommer att starta omgående och vi hoppas vara i drift på båda orterna tidigt 2017, säger Linda Temler från Ecobränsle i Karlshamn AB.

HVO, eller hydrerad vegetabilisk olja, är en biodiesel som framställs genom hydrering (vätebehandling) av vegetabiliska oljor och/eller animaliska fetter från t.ex. slaktavfall. HVO är kemiskt lik fossil diesel och kan blandas i diesel eller användas i stället för diesel i dieselmotorer.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*