annons
Hem » Artiklar » Nya Mercedes Sprinter ett helt system

Nya Mercedes Sprinter ett helt system

Paketdistributionen ökar dramatiskt och med den närdistributionen. Mängden paket som ska distribueras i världen har fördubblats sedan år 2000 och det betyder tuffa utmaningar för logistikföretagen som också ska möta ökade krav på miljövänlighet och en allt tuffare trafikmiljö med ökad trängsel. Mercedes är på väg att lansera en helt ny generation Sprinter och vi har fått en liten inblick i hur man arbetar med att lösa problemen för morgondagens logistikföretag.

Avancerad telematic och ständig uppkoppling med flera funktioner hjälper morgondagens närdistributör.
Hubertus Kammener ger Mercedes bild av framtiden.

Utmaningarna är många och Mercedes möter dem med en helt ny fordonsgeneration där uppkoppling är något av ett nyckeltema både för att hålla koll på fordonet och godset som ska distribueras och att hålla koll på trafiksituationen. Målet är att föraren ska ha maximalt stöd för att hitta till mottagaren och för att hitta rätt gods i bilen. Dessutom ska åkeriägaren ha full koll på sin fordonsflotta tack vare ständig uppkoppling med både fordonsdiagnos och koll på eventuella trafikhinder och hur man undviker desamma.

Rent tekniskt ser Mercedes lösningar för hur godset märks och packas för att göra det så enkelt som möjligt för föraren att hitta rätt gods i bilen. Samtidigt ser man en ökning av näthandel när det gäller matvaror. Man ser en möjlighet att öka flexibiliteten genom att förse bilen med olika tempererade utrymmen för olika gods så att distributören kan skicka olika gods i samma bil.

Stefan Handt beskriver förarmiljön i nya Mercedes Sprinter.

Den nya Sprintern får en ny exteriör men också en helt ny interiör med många avläggningsytor och en mer personbilslik utformning av förarmiljön samt mer personbilslik komfort i övrigt.

Benjamin Kaehler visar elmotorn som ingår i nya Sprinters drivlina. I bakgrunden batteripaketet.

Mercedes ser ett behov av ökad elektrifiering och satsar fram till 2019 150 miljoner Euro för att utveckla tekniken för eldrivna fordon. Nya Sprinter kommer även med elektrisk drivlina där kunden kan beställa olika stora batterier efter behov. Dock ser inte Mercedes i dagsläget ett behov av batterikapacitet i stil med Teslas batterier i nya Semi. Man ser heller inte någon möjlighet att eldrivna lastbilar av den storleken kan bli konkurrenskraftiga med batterier för energilagring.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*