annons
Hem » Artiklar » Logistik » Nya ramper för rullande gods till Stockholm Norvik Hamn

Nya ramper för rullande gods till Stockholm Norvik Hamn

Stockholm Norvik Hamn utrustas med rejäla ramper som är framtidssäkrade i både mått och kapacitet. Hamnens roro-terminal för rullande gods är anpassad för framtidens större fartyg och beräknas öppna i höst, får vi veta i ett pressmeddelande.

I helgen anlände två ramper till roro-terminalen i Stockholm Norvik Hamn. Ramperna, som ska användas för rullande gods, väger 150 ton styck, är 30 meter breda och 16 meter långa. Ramperna styrs med hydraulik och tål en belastning motsvarande tre stridsvagnar i bredd. Hydrauliken är så stark att de kan justeras i höjdled under full belastning.

– Det känns riktigt bra att ramperna är här och vi har nått ännu en milstolpe i färdigställandet av roro-terminalen i Stockholm Norvik Hamn, säger Markus Johansson, driftchef Nynäshamns hamn.

Roro-terminalen beräknas öppna i september och ska drivas av Stockholms Hamnar. De två kajlägena för roro-fartyg är 230 och 280 meter med ett djup på 10,5 respektive 10 meter. Både kajer och ramper är dimensionerade för att kunna ta emot större fartyg än de som trafikerar Stockholms Hamnar idag. Vid det ena kajläget är det även grundlagt och förberett för att bygga en överramp för ytterligare lastnings- och lossningskapacitet.

Det är de två sista ramperna, av totalt nio, som levererats till Stockholms Hamnar de senaste åren. Fem levererades till nybyggda Värtahamnen och två till ombyggda Kapellskärs hamn. Samtliga ramper kommer från samma tillverkare och är i princip av samma modell.

Roro – av engelskans roll on, roll off.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*