annons
Hem » Notiser » Olyckschauffören kört berusad tidigare

Olyckschauffören kört berusad tidigare

Den lastbilschaufför som i förra veckan var inblandad i den svåra olyckan på länsväg 117 i Skåne då två personer omkom har kört berusad tidigare. Enligt SVT Nyheter Skåne körde chauffören rattfull i november förra året. Den gången hade han 0,21 promille i blodet. Gränsen för rattonykterhet går vid 0,20 promille.

Chauffören blev av med körkortet men fick tillbaka det efter knappt en månad. Enligt Mikael Hertzman-Ericson som arbetar som utredare på Transportstyrelsen är detta normalt vid så pass låga värden.

– Enligt vår praxis så tilldelas man en varning om promillehalten är på mellan 0,20 och 0,30. Om man ligger över det så blir man av med körkortet, säger han till SVT.

En sådan varning kan inte utdelas förrän en dom vunnit laga kraft. Därför var det så sent som för två månader sedan som chauffören fick sin varning.

Chauffören var avstängd en tid efter det att han kört rattonykter den gången men efter samtal med honom om hans situation lät åkeriet honom börja köra igen.

– Med facit i hand så skulle han ju inte fått börja köra igen – men vi hade inga indikationer på att det inte skulle fungera, säger vd:n till SVT.

Enligt vd:n fanns det alkolås i lastbilen mannen körde. Hur chauffören ändå kunnat köra lastbilen vet han dock inte. Åkeriets huvudsakliga verksamhet är inom busstransporter och vd:n säger att man där är med påpassad än i en lastbil där chauffören oftast är ensam.

– Vi är i sorg. Våra tankar är hos familjerna till de drabbade, säger vd:n till SVT.

En kommentar

  1. Blås nykter och starta lastbilen… sedan kan du dricka hur mycket du vill…., lastbilen stannar inte……

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*