annons
Hem » Artiklar » Omkörningsförbud införs på E6 i Skåne
Genrebild. Foto: Ralph Andersson

Omkörningsförbud införs på E6 i Skåne

Länsstyrelsen Skåne har beslutat om omkörningsförbud för tunga lastbilar på E6 mellan Vellinge och Helsingborg. Beslutet gäller vardagar 06.00-09.00 på morgonen och 16.00-18.00 på kvällen och träder i kraft den 18 mars 2019.

Regeländringen har enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen föreslagits av Trafikverket och syftar till att minska störningarna i trafiken på E6 i Skåne. Trafiken har under de senaste 15 åren nästan fördubblats på delar av sträckan. Malmö-Lund-Helsingborg trafikeras av 40 000-50 000 fordon/dygn. Andelen tung trafik är ofta uppåt 20 procent anger Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen Skåne har gjort en konsekvensutredning inför beslutet. Av den framgår att det idag finns fem olika förbud mot omkörning med tung lastbil på E6 i Skåne. Med det nya beslutet blir reglerna mer enhetliga. I utredningen konstateras att omkörningsförbud för tunga lastbilar ger bättre flyt i trafiken där de har införts. Resultaten visar att de tunga fordonen får oförändrad eller något lägre medelhastighet, medan övriga fordon får ökad medelhastighet.

Omkörningsförbudet för tung lastbil gäller från 18 mars på hela E6 mellan Vellinge och Helsingborg, förutom i de sexfiliga backarna med stigningsfält vid Glumslöv. Förslaget har enligt pressmeddelandet skickats ut på remiss till berörda kommuner, myndigheter och organisationer före beslutet.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*