annons
Hem » Artiklar » Omröstningen om mobilitetspaketet stoppat
(Arkivbild)

Omröstningen om mobilitetspaketet stoppat

Bara några timmar innan Europaparlamentet skulle ta ställning till mobilitetspaketet, även kallat vägpaketet, stoppades omröstningen av parlamentets konservative talman, italienaren Antonio Tajani. Den svenska Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) sparade inte på krutet när hon gav en kommentar.

– Det här är skandal. Högerpopulister och konservativa gör gemensam sak och låter oss inte ens rösta om det förslag, för att skapa ordning och reda på vägarna, som vi jobbat med i fem år, säger hon.

Marita Ulvskog är ledamot av det ansvariga transportutskottet och en annan socialdemokrat, Jens Nilsson som avled för drygt ett år sedan, var cabotagerapportör och en av många som arbetade hårt för att förverkliga paketet.

Även Sverigedemokraternas Peter Lundgren såg fram emot omröstningen. Till skillnad mot många i den politiska grupp han tillhör, ECR (Gruppen Europeiska konservativa och reformister), vill han att paketet ska drivas igenom.

Majoriteten av motståndarna till paketet finns bland konservativa och politiker från Central- och Östeuropa. Bland annat den grupp som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör, EPP (Konservativa och kristdemokrater) vill rösta emot paketet.

Mobilitetspaketet rymmer lagförslag för så kallad utstationerad arbetskraft, lastbilschaufförernas kör- och vilotider samt nya och tuffare regler för cabotagetrafik.

Redan i början av veckan försökte ECR stoppa den planerade omröstningen, men fick då inte tillräckligt stöd. Nu grep alltså den konservative talmannen in och beslutade skicka tillbaka förslaget till transportutskottet.

– Nu har vi inte ens en månad på oss att få nya regler på plats. Chansen är mycket liten att nästa parlament, som tillträder efter EU-valet, ska lyfta frågan på nytt. I värsta fall dras förslaget tillbaka och vi måste börja om från början, säger Marita Ulvskog.

 

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*